Skip to main content

Epilepsi bir beyin hastalığıdır, tanı ve tedavisi de nöroloji uzmanı tarafından yapılmalıdır. Epilepsi klinik tanıdır, hastanın ve yakınlarının anlattığı nöbet öyküsü tanı aşamasının en önemli kısmıdır, daha sonrasında yapılan elektroensefalografi (EEG) beynin elektriksel aktivitesinin değerlendirilmesi ve beyin görüntülemesi (tomografi ve/veya MR) ise bize tanıyı netleştirmede, epilepsi tipinin ve ona göre tedavisinin düzenlenmesinde yardımcı olacaktır.

Epilepsi hayatın her döneminde görülmekle birlikte, epileptik nöbetlere hayatın 2 döneminde (bebeklik ve yaşlılık) daha sık rastlanır. Belli epilepsi tipleri için cinsiyet farkı gözlenebilir. Yine yaşa bağlı olarak epilepsi nedenleri de değişkendir. Bebeklik döneminde genetik ve metabolik nedenler daha sık iken, erişkinlikten itibaren edinilmiş beyin hasarına (kafa travması, iskemik ve hemorajik inmeler, kanser, enfeksiyöz durumlar) bağlı nöbetler daha fazla görülür.

Epilepsinin bir çok nedeni vardır.

  • Genetik;  Bazı epilepsi türleri belirli genlerle ilişkilendirmişlerdir. Genetik değişiklikler bir ebeveynden aktarılmadan bir çocukta meydana gelebilir.Çoğu insan için genler epilepsinin nedeninin yalnızca bir parçasıdır. Bazı genler kişiyi nöbetleri tetikleyen çevresel koşullara karşı daha duyarlı hale getirebilir.
  • Kafa travması. Bir araba kazası veya başka bir travmatik yaralanma sonucu kafa travması epilepsiye neden olabilir.
  • Beyinde yer kaplayan lezyonlar (iyi yada kötü huylu tümörler), kanamaya yada damar tıkanmasına bağlı ortaya çıkan beyin hasarı sonrasında da epileptik nöbetler ortaya çıkabilir.
  • Enfeksiyonlar; her tür menenjit ve ensefalit  epilepsiye neden olabilir

Nöbetler tetiklenebilir mi?

Nöbet tetikleyicileri epilepsiye neden olmaz, ancak epilepsisi olan kişilerde nöbetleri tetikleyebilirler. Olası nöbet tetikleyiciler arasında; metabolik düzensizlikler, elektrolit dengesizliği, alkol, yanıp sönen ışıklar, nöbet önleyici ilaçların dozlarının atlanması, uyku eksikliği, adet döngüsü sırasında ortaya çıkan hormon değişiklikleri ve stres sayılabilir.

Semptomlar

Nöbetler, nöbete neden olan beyin aktivitesinin nasıl ve nerede başladığına bağlı olarak fokal veya jeneralize olarak sınıflandırılır.

Nöbetler beynin sadece bir bölgesindeki aktiviteden kaynaklanıyor ise bunlara fokal nöbetler denir. Bu nöbetler iki kategoriye ayrılır:

  • Farkındalığın korunup korunmadığına göre ikiye ayrılır. Fokal nöbetler beynin herhangi bir lobundan kaynaklanabilir.
  • Temporal lob nöbetleri;  daha çok duyusal, hafıza, tat, koku, ve dejavu gibi auralar ile başlayan, yalanma, şapıdanma, yutkunma, el ve daha az sıklıkla ayakalarda otomatizmlarla şekillenen nöbetler izlenir.
  • Frontal lob nöbetleri;  frontal lob nöbetleri beynin ön kısmında başlar. Frontal lob bizim hareketlerimizi kontrol eden beyin bölgesidir. Buradan kaynaklan nöbetlerde yüz, kol ve bacaklarda bazen sadece bir bölgede bazen hepsinde aynı anda seyirmeler ve kasılmalar görülebilir.
  • Oksipital lob nöbetleri;  bu nöbetler beynin oksipital lob adı verilen bölgesinde başlar. Bu lob görmeyi ve insanların nasıl gördüğünü etkiler. Bu bölgedeki nöbetler sırasında hasta ışık çakması, renkli ışıklar, balonlar görebileceği gibi nöbet sırasında görme alanında kayıplar şeklinde de olabilir.

Jeneralize nöbetler

Beynin tüm bölgelerini aynı anda etki altına alan nöbetlerdir.

  • Absans nöbetleri; dalma şeklinde ortaya çıkan çocukluk ve ergenlik döneminde tanı alan kısa süreli nöbetlerdir.
  • Miyoklonik nöbetler; miyoklonik nöbetler genellikle ani kısa sıçrayıcı ve genellikle vücudun üst kısmını, kolları ve daha az sıklıkla bacakları etkiler.
  • Tonik-klonik nöbetler; en dramatik epileptik nöbet türüdür. Ani bilinç kaybı ile beraber hem ekstansör hem de fleksör kaslarda aktivite (kasılmalar) ile şekillenen, bazen dil ısırma ve idrar kaçırmanın da eşlik ettiği nöbetlerdir.

Tanı yöntemleri

Beyinin yapısal lezyonlarını ortaya koymak için beyin tomografisi yada beyin MR’ı, fonksiyonunu değerlendirmek için EEG gereklidir. EEG-elektroensefalografi bize nöbetin nereden kaynaklandığı, fokal mi yoksa jeneralize tipte bir nöbet mi olduğu hakkında bilgi verir. Nöbet tipini bilmek tedavi ve prognozu (bir hastalığın seyri hakkında tahmini ve iyileşme şansı olup olmadığı öngörüsü) değerlendirme de önemlidir.

Tedavi

İlaç Tedavisi

Epilepsi genellikle epilepsi ilaçları ile tedavi edilir. Bu ilaçlar anti nöbet ilaç- nöbet önleyici ilaç olarak adlandırılır. İlaçlar beyin deki anormal elektriksel aktiviteyi baskılamak yolu ile nöbetleri önlerler. Epilepsisi olan pek çok kişi doğru ilacı uygun dozda kullandıklarında nöbetleri kontrol altına alınabilir (2).

Epilepsi tedavisinin diğer yolları

  • Beyin ameliyatı- eğer nöbete neden olan ve çıkarılması uygun bir lezyon var ise cerrahi bir seçenek olabilir.
  • Vagus sinir stimülasyonu; cerrahiye uygun olmayan ama ilaca direçli nöbetlerde bir seçenek olarak vardır.(3)

Bu bilgiler, bir hekim veya eczacıya danışmanın yerine geçemez. “Daha fazla bilgi için bir hekime ve/veya bir eczacıya başvurunuz.

Prof. Dr. Kadriye Ağan,

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi

Referans Listesi: 

1) Fisher RS et al. A practical clinical definition of epilepsy, Epilepsia 2014; 55:475-482
2) Brigo F, Marson A. Approach to the Medical Treatment of Epilepsy. Continuum (Minneap Minn). 2022 Apr 1;28(2):483-499. doi: 10.1212/CON.0000000000001081. PMID: 35393967.
3) Culler GW 4th, Jobst BC. Surgical Treatments for Epilepsy. Continuum (Minneap Minn). 2022 Apr 1;28(2):536-558. doi: 10.1212/CON.0000000000001106. PMID: 35393969.